accessibility-settingsarrowcalendarcheckchevron-roundedchevronclose-altcloseemailfile-pdffilefilter-listhomeinfolenslikelogo-bluelogo-cyanlogo-graylogo-greenlogo-orangelogo-redlogo-yellowmenuphonesharesocial-facebooksocial-fb-bluesocial-githubsocial-instagramsocial-linkedinsocial-rsssocial-tiktoksocial-twittersocial-youtubestudent-hatuserx
Prejsť na obsah
Pracujem...

Profil absolventa

Vedomosti

Absolvent študijného programu: - má prierezové vedomosti zo všeobecnej a anorganickej, fyzikálnej, organickej a analytickej chémie, matematiky, fyziky so zameraním na ich aplikačné využitie zodpovedajúce súčasnému stavu poznania - má základné poznatky z predmetov biologického základu – biológie, molekulovej biológie, biochémie, mikrobiológie, xenobiochémie, enzymológie a enzýmového inžinierstva, biokatalýzy, genetiky a génových manipulácií, ktoré sú nutné pre uplatňovanie biologických špecifík biotechnológií - má postačujúce vedomosti na úrovni syntézy o poznatkoch v študijnom odbore vrátane kľúčových pojmov a kategórií v oblasti prírodných a technických vied - ovláda fyzikálno-chemickú a biologickú podstatu biochemických procesov živých organizmov a mechanizmu ich regulácie - ovláda základy biochemických technológií, biosyntézy a transformácie biotechnologických produktov, klasických fermentačných a moderných biotechnológií, aplikovaných biotechnológií, potravinárskych biotechnológií, farmaceutických, agrochemických a environmentálnych biotechnológií a má prehľad o najnovších trendoch pri biotechnologických výrobách - vie cielene využívať bioanalytické metódy a aplikovať ich v biotechnologickej praxi - rozumie materiálovým a energetickým bilanciách procesov chemickej technológie a biotechnológie, ovláda chemickoinžinierske výpočty - ovláda zásady bezpečnosti potravín, systém správnej výrobnej praxe, základy hygieny a toxikológie - má poznatky o ochrane životného prostredia, o manipulácii s odpadmi, ich využití aj o hospodárení s energiou - ovláda základy informatiky a bioinformatiky - ovláda základy technickej a odbornej angličtiny - ovláda základy ekonomiky a manažmentu podnikov - má základné poznatky z občianskeho, pracovného a obchodného práva

Zručnosti

Absolvent študijného programu: - má základné praktické zručnosti získané v chemických, fyzikálnych, biologických, biochemických a mikrobiologických laboratóriách - má základné zručnosti z rekombinantných technológií a bioanalytických metód - dokáže používať metódy kultivácie mikroorganizmov na účely prípravy ekonomicky významných produktov a služieb s vyššími úžitkovými parametrami pre ich špeciálne aplikácie - ovláda spôsob využitia mikroorganizmov v postupoch potrebných pre úpravu a spracovanie surovín, prípravu produktov využiteľných v priemysle, pôdohospodárstve, medicíne, životnom prostredí a energetike - vie používať metódy a techniky izolácie, separácie, purifikácie a analýzy biologicky aktívnych látok a produktov biotechnológií - vie sa podieľať na výskumnej činnosti, riešiť praktické úlohy v odbore biotechnológie, aplikovanej biochémie, a mikrobiológie s využitím obvyklých výskumných a vývojových postupov - má základné praktické zručnosti získané v laboratóriách informatiky a bioinformatiky - vie aktívnym spôsobom získavať informácie a využívať ich na riešenie praktických úloh zo širokých oblastí v odbore biotechnológie - je schopný vykonávať kontroly v laboratóriách a podieľať sa na hodnotení kvality produktov biotechnológií aj potravinárskych výrob s použitím moderných fyzikálno-chemických a mikrobiologických metód - dokáže spolupracovať v oblasti hodnotenia akostných parametrov kvality a marketingu - vie spracovať a vyhodnotiť získané analytické dáta a vyvodiť z nich príslušné závery - vie spracovať výsledky svojej práce formou technických správ a prezentácií - vie spracovať a vyhodnotiť namerané dáta, tvoriť dokumenty v počítačových kancelárskych balíkoch - má manažérske, ekonomické, spoločenské, morálne a ekologické povedomie a dokáže vypracovať podklady, správy a dokumentáciu v súlade s profesionálnym, etickým a právnym rámcom platným v odbore biotechnológie - na vyriešenie problému vie kombinovať najnovšie poznatky z oblasti chémie, prírodných vied a aplikovaných biotechnológií - je schopný sa rýchlo adaptovať a komunikovať s technikmi a inžiniermi pri prevádzkovaní biotechnologických výrob - vie komunikovať v anglickom, resp. ďalšom svetovom jazyku

Kompetencie

Absolvent študijného programu: - ovláda metódy kultivácie mikroorganizmov, prípravu, izoláciu a analýzu metabolitov - ovláda základné princípy a techniky práce v rôznych typoch chemických, mikrobiologických, biochemických, genetických, environmentálnych a bioanalytických laboratórií - je samostatný pri riešení odborných úloh - vyznačuje sa schopnosťou vhodne a profesionálne prezentovať vlastné stanoviská a získané vedomosti z oblasti biotechnológií, a to širokej odbornej, ale aj laickej verejnosti - vie správne aplikovať konkrétne vedecké metódy základného výskumu a aplikovaného výskumu - pri riešení špecifických odborných problémov dokáže aplikovať vedomosti z biotechnológie a jej príbuzných disciplín - dokáže spolupracovať s manažérmi výrobných organizácií a špecialistami iných profesií v oblasti inovácie technologických postupov a výrobkov, ako aj v oblasti hodnotenia akostných parametrov kvality a marketingu - je pripravený efektívne pracovať v tíme, spolupracovať a motivovať ľudí, niesť zodpovednosť za výsledky tímu - je schopný riadiť pracovný kolektív - je zodpovedný, dokáže plánovať svoje vlastné vzdelávanie, organizovať si prácu a samostatne získavať nové poznatky - vie stanoviť časový plán riešenia výskumu tak, aby minimalizoval nákladovú zložku a dodržal časový plán zamestnávateľa tým, že aplikuje moderné prístupy k plánovaniu pracovného času aj s ohľadom na iných členov pracovného kolektívu - sa vyznačuje schopnosťou identifikovať, kvantifikovať a zhodnotiť dopady riešení problémov na sociálnu oblasť a oblasť životného prostredia - vie vhodne a profesionálne prezentovať vlastné stanoviská a technické riešenia pred rôznym typom obecenstva na rôznych úrovniach riadenia

Profilové predmety

Uplatnenie absolventov

Študijný program bakalárskeho stupňa Biotechnológia poskytuje vedomosti v oblasti základných prírodných vied – chémie, matematiky, fyziky a biológie v kombinácii s aplikovanými prírodnými vedami. Absolventovi to umožňuje skĺbiť prírodovedecké vedomosti a zručnosti s chemickotechnologickými a kreatívne ich aplikovať na riešenie konkrétnych problémov a výziev v oblasti rôznych biotechnologických výrob, ako sú klasické biotechnológie (produkcia vína, piva, alkoholických a nealkoholických nápojov, antibiotík) aj moderné biotechnológie (farmaceutické, agrochemické, environmentálne). Dobre sa uplatní aj v oblasti výskumu, aj ako manažér projektov biotechnologických výrob, pretože sa vyznačuje hlbokými znalosťami o priebehu a kinetike chemických reakcií prebiehajúcich v procesoch biotechnológie, chemickej a potravinárskej technológie, aj o ich dopadoch na a životné prostredie. Ovláda rôzne spôsoby merania fyzikálnych veličín, vie ich spracovať, analyzovať a vyhodnotiť. Absolvent je schopný aplikovať najnovšie teoretické poznatky na riešenie praktických problémov, pričom vie samostatne posúdiť rôzne možnosti riešenia a vybrať z nich to najefektívnejšie, ktoré zohľadňuje prínosovú, ale aj nákladovú zložku.

Príklady povolaní, na výkon ktorých je absolvent pripravený

Absolvent prvého stupňa študijného programu Biotechnológia má zodpovedajúcu kvalifikáciu a znalosti potrebné na štúdium druhého stupňa vysokoškolského štúdia v nadväzujúcich študijných programoch alebo pre uplatnenie sa v širokej oblasti priemyslu, výskumu a marketingu na pracovných pozíciách vyžadujúcich vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa. Aj keď je fakulta významným odberateľom úspešných absolventov bakalárskeho štúdia, ktorí sú hlavným zdrojom uchádzačov o inžinierske študijné programy, absolvent bakalárskeho študijného programu môže študovať aj na iných vysokých školách a nájde uplatnenie v praxi na pozíciách zodpovedajúcich stupňu štúdia (SKKR 6) a ďalších. Absolvent prvého stupňa študijného programu Biotechnológia: - môže priamo pokračovať v štúdiu v nadväzujúcich inžinierskych a magisterských študijných programoch zameraných na biotechnológiu, potravinárstvo, aplikovanú biochémiu, mikrobiológiu a genetiku, na medicínsku chémiu, riadenie procesov biotechnologických výrob, chemické inžinierstvo alebo v študijných programoch príbuzného zamerania na slovenských alebo zahraničných univerzitách a vysokých školách, - na základe vedomosti získaných počas štúdia sa môže zamestnať aj v chemickom, biotechnologickom, fermentačnom, farmaceutickom, environmentálnom, potravinárskom a nápojovom priemysle alebo výskume na pracovných pozíciách vyžadujúcich vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa, - môže sa ďalej zamestnať aj v oblasti vývoja, výroby, analýz, skladovania a predaja rôznorodých chemických prípravkov a materiálov, potravín, nápojov a biopalív, aj v oblasti recyklácie odpadov a využívania obnoviteľných zdrojov, vo výrobe nových produktov pre kozmetiku a farmáciu, - vďaka pochopeniu fyzikálnych princípov rôznych analytických a diagnostických techník sa uplatnení aj na pozícií operátora klinických prístrojov v zdravotníctve, - vďaka znalostiam technickej terminológie môže nájsť svoje uplatnenie aj v sektoroch zaoberajúcich sa certifikáciou výrobkov, monitorovaním životného prostredia, hygienou a metrológiou, - vďaka znalostiam technickej terminológie a odbornej jazykovej príprave sa uplatní aj pri prekladaní odborných technických textov. Absolvent sa uplatní ako Špecialista plánovania výroby, Technik kontroly v potravinárskej výrobe, Operátor zariadenia v biochemickej výrobe, Operátor riadenia na výrobu nealkoholických nápojov, Operátor riadenia na výrobu liehovín, Operátor riadenia na výrobu vína, Technológ v potravinárskej výrobe, Majster v potravinárskej výrobe, Technik kontroly v potravinárskej výrobe, Riadiaci pracovník (manažér) v potravinárskej výrobe, Špecialista kontroly, hygieny, kvality a bezpečnosti v potravinárstve, Inšpektor kontroly potravín vo výrobe, Špecialista výskumu a vývoja v potravinárskej výrobe, Operátor strojov a zariadení vo farmaceutickej výrobe, Operátor diaľkového riadenia chemickej výroby, Procesný technik v chemickej výrobe, Dispečer v chemickom priemysle, Technik kontroly kvality v chemickej výrobe, Chemický technik v priemyselnej výrobe, Technik spracovania plastov, Chemický technik v priemyselnej výrobe, Aplikačný technik v chemickej výrobe, Dispečer v chemickom priemysle. Charakteristika povolaní je dostupná na stránke Sústavy povolaní (https://www.sustavapovolani.sk/).

Príklady úspešných absolventov

Prví absolventi súčasného študijného programu Biotechnológia ukončili štúdium prvého stupňa iba v školskom roku 2018/2019, a až na jednu výnimku pokračujú v štúdiu v druhom stupni štúdia na FCHPT. Tak isto aj absolventi predchádzajúceho študijného programu zameraného na biotechnológiu (Biotechnológia a potravinárska technológia, zameranie Biotechnológia) pokračovali v štúdiu v druhom stupni štúdia na FCHPT alebo na iných vysokých školách na Slovensku alebo v zahraničí. Študijný program Biotechnológia (v minulosti s názvom Biochémia a biotechnológia, zameranie Biotechnológia; Kvasná chémia a biologické inžinierstvo; Kvasná chémia a technológia) za roky svojej existencie vychoval množstvo úspešných absolventov druhého a tretieho stupňa, ktorí sa uplatnili v komerčnej i akademickej sfére. Za komerčnú sféru je možné spomenúť napríklad nasledovných absolventov: Ing. Ján Baráth (rok ukončenia Ing. štúdia 1999) – riaditeľ a Ing. Valentína Kafková (2019) – špecialista, Centrum výskumu a vývoja, s.r.o., Envien Group; Ing. Petra Ondrejíčková (rod. Cibíková, Ing. 2006, PhD. 2016) – Research & Development, ENVIRAL, a.s.; Ing. Dušan Bachár (2012) – vedúci kvality, Pivovar Zlatý bažant, Heineken Slovensko, a.s.; Ing. Andrea Cseriová (rod. Slamenková, 1999) – manažér výroby piva, Pivovar Zlatý bažant, Heineken Slovensko, a.s.; Ing. Peter Ruml (1983) – vedúci výroby, sládok, Pivovar Urpiner, neskôr Banskobystrický pivovar, a.s.; Ing. Jozef Macháč (1998) – výrobný riaditeľ v spoločnosti Lycos – Trnavské sladovne; Ing. Igor Richtárik (1995) – sládok, manažér, Good Beer, s.r.o., Bratislava; Ing. Juraj Dřevojánek (1988) – dlhoročný vedúci výroby (v súčasnosti vedúci fermentácie v Midwest Lysine, Blair, USA), Ing. Jozef Grego, PhD. (Ing. 1988, PhD. 1994) – senior technológ, Ing. Jaroslav Sochor (1995) – vedúci fermentácie, Ing. Eduard Suchovský (1992) – senior technológ, Ing. Miroslav Gdovin (2005) – technológ výroby, Ing. Michal Hnojčík (2014) – procesný inžinier, Ing. Ivana Šatníková (2017) a Ing. Nikola Homolová (2019) – všetci ôsmi Evonik Fermas, s.r.o., Slovenská Ľupča; Ing. Marek Dlhoš (2004) – technológ špecialista, Biotika, a.s. Slovenská Ľupča; Ing. Ľubica Mutňanová (rod. Mikulová, 2004) – výrobný riaditeľ, Ing. Zuzana Macúrová (rod. Babiaková, 1982) – manažér logistiky, Old Herold, s.r.o.; Ing. Martin Tomáška, PhD. (Ing. 1990, PhD. 1995) – zástupca riaditeľa, VÚ Mliekarenský, Žilina; Ing. Miloš Ševčík (1982) – výrobný riaditeľ, Vinárske závody Topoľčianky; Ing. Jaroslava Kaňuchová Pátková, PhD. (Ing. 1997, PhD. 2000) – výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov SR; Ing. Ingrid Vajcziková, PhD. (Ing. 2000, PhD. 2007) – hlavný enológ, Hubert J. E. Sereď; Klimko Juraj (2001) – Víno Klimko, Modra; Ing. Rastislav Šiška (2001) – manažér výroby a Ing. Marek Sorát (2016) – technológ, Slovenské liehovary a likérky, a.s.; Ing. Erik Niszler (1995) – riaditeľ závodu, McCarter, a.s.; Ing. Silvia Hercegová, PhD. (rod. Firáková, Ing. 2003, PhD. 2008) – Saneca Pharma, Hlohovec; Ing. Radoslav Selecký, PhD. (Ing. 2003, PhD. 2008) – senior technológ výroby, Cloetta Slovakia, s.r.o.; Ing. Hana Horváthová, PhD. (Ing. 2016, PhD 2019) – Centrum environmentálnych služieb, s.r.o., Bratislava; Ing. Tomáš Lobpreis, PhD. (Ing. 2006, PhD 2009) – Slovenské elektrárne, Environm; Ing. Martin Minárik (1983) – riaditeľ, Axxence Slovakia s.r.o.; Ing. Petra Bafrncová, PhD. (Ing. 1991, PhD. 2000) – Biomedica Slovakia; Ing. Marta Brlejová, PhD. (Ing. 2008, PhD. 2012) – manažér, Ing. Ján Bujnovský (2017) – špecialista regulácie chemického trhu, Ing. Marek Jašurek (2018) – analytik medzinárodného trhu, Ing. Hana Gajdošíková (2019) – analytik medzinárodného trhu, Henkel Slovakia. Mnohí absolventi sa uplatnili ako uznávaní odborníci v laboratóriách colnej a finančnej správy, avšak ich mená a funkcie nie je možné uvádzať. V zahraničných firmách sa úspešne uplatnili: Ing. Viktor Horňák, PhD. (Ing. 1993, PhD. 1998) – Associate Director at Novartis Institutes for BioMedical Research (NIBR), Cambridge, Massachusetts, USA; Ing. Marián Navrátil, PhD. (Ing. 1998, PhD. 2001) – SVS, Research and Development at HGH Molecular Diagnostics, Tucson, USA; Ing. Barbora Malecová (1998) – Associate Director at Avidity Biosciences, San Diego, USA; Ing. Juraj Švitel, PhD. (Ing. 1988, PhD. 1995) – Director at NGM Biopharmaceuticals, San Francisco, USA; Ing. Igor Voštiar, PhD. (Ing. 2000, PhD. 2004) – Senior investigator, Novartis, Bazilej, Švajčiarsko; Ing. Jana Wenger, PhD. (rod. Zigová, Ing. 1995, PhD. 1998) – správca bunkovej banky Lonza, Bern, Švajčiarsko; Ing. Igor Dolejš, PhD. (Ing. 2010, PhD. 2014), Ing. Michal Plž, PhD. (Ing. 2016, PhD. 2020) a Ing. Monika Líšková (2015) – Lonza AG, Visp, Švajčiarsko; Ing. Tibor Czabany, PhD. (2005) – Scientist, BIOMIN, Herzogenburg, Rakúsko; Ing. Róbert Németh (2005) – vedúci riadenia kvality, Boehringer Ingelheim RCV GmbH & Co KG, Viedeň, Rakúsko; Ing. Alena Adamcová (1998) – vedúca výroby, Heineken Taliansko; Ing. Miroslava Špaňová, PhD. (2007) – IMBA Institute of Molecular Biotechnology, Viedeň, Rakúsko; Ing. Petra Durkac (rod. Zajkoska, Ing. 2010, PhD. 2015) – Lonza Kourim, ČR a mnohí iní. Veľmi úspešní sú absolventi v akademickej a výskumnej sfére, ako napr. Ing. Ján Tkáč, DrSc. (Ing. 1995, PhD. 2000) – vedúci oddelenia glykobiotechnológie a Ing. Vladimír Mastihuba, PhD. (1987) – predseda Vedeckej rady, Chemický ústav SAV; prof. Ing. Štefan Janeček, DrSc. (1989) – UCM Trnava, vedúci laboratória Evolúcie proteínov, ÚMB SAV a UCM Trnava; Ing. Marta Šoltésová, PhD. (rod. Prnová, Ing. 2011, PhD. 2015) – Centrum experimentálnej medicíny SAV; Ing. Jana Štefániková, PhD. (rod. Lakatošová, Ing. 2010, PhD. 2014) – Výskumné centrum Agrobiotech, SPU, Nitra; Ing. Hana Schusterová, PhD. (rod. Dudášová, Ing 2008, PhD 2012) – Zbierka mikroorganizmov, SAV; Ing. Zuzana Nouzovská (1987) – generálna riaditeľka, Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum; Ing. Zuzana Ciesarová, PhD. (Ing. 1987, PhD. 1996) – samostatný vedecký pracovník NPPC, Výskumný ústav potravinársky. V zahraničí sú naši absolventi úspešní aj v akademickej sfére, napr. Prof. Jarka Glassey, PhD. (1990) – School of Engineering, Newcastle University, UK; Prof. Dr. Ľuboš Borsík (Ing. 1991) – Medizinische Fakultät, Universität Zürich; Assoc. Prof. Ing. Roman Tandlich, PhD. (Ing. 1998, PhD. 2008) – Rhodes University, Grahamstown, JAR; doc. Ing. Branislav Vrana, PhD. (Ing. 1994, PhD. 1998) – vedúci pracoviska PF Masarykova univerzita, Brno; Prof. Ing. Josef Balík, Ph.D. (1991) – vedúci ústavu, Agronomická fakulta Mendelovej univezity, Brno, ČR. Okrem uvedených absolventov si zmienku zaslúži aj naši bývalí absolventi doc. Ing. Erich Minárik, DrSc., významný vedecký pracovník v oblasti mikrobiológie a biochémie vína a ekológie kvasiniek, autor monografií o kvasinkách, člen medzinárodných komisií a svetovej vinárskej organizácie OIV, dlhoročný vedúci technologického oddelenia Výskumného ústavu vinohradníckeho a vinárskeho v Bratislave; Ing. Gabriela Vojteková, CSc. (rod. Belayová), dlhoročná enologička vo Vinárskych závodoch Rača, v súčasnosti vedúca enologického laboratória Víno Matyšák; Ing. Karol Tomášek, CSc. a Ing. Karol Svozil, zaslúžilí medzinárodne uznávaní odborníci v oblasti pivovarníctva; prof. Ing. Fedor Malík, DrSc., enológ a medzinárodne uznávaný degustátor, dnes emeritný profesor FCHPT STU, ako aj súčasní profesori a docenti Ústavu Biotechnológie FCHPT STU v Bratislave.

Vyjadrenia zamestnávateľov, alebo regulátora

Zamestnávatelia nemajú bohaté skúsenosti s absolventmi prvého stupňa študijného programu Biotechnológia, pretože až na veľmi malé výnimky pokračujú v ďalšom štúdiu. Absolventov 2. stupňa hodnotia kladne, najmä ich schopnosť kreatívne aplikovať teoretické znalosti na riešenie konkrétnych technických problémov a výziev v oblasti klasických biotechnológií (produkcia vína, piva, alkoholických a nealkoholických nápojov, antibiotík), moderných biotechnológií (farmaceutické, agrochemické, environmentálne), aj v oblasti vedy a výskumu (SAV, výskumné ústavy), pričom je zvýraznená unikátnosť študijného programu, ktorý absolventovi umožňuje skĺbiť prírodovedecké vedomosti a zručnosti s chemickotechnologickými a inžinierskymi. Hlboké porozumenie chemických a biologických javov prebiehajúcich v prevádzkach je nevyhnutným predpokladom dosiahnutia ekonomicky efektívnej a súčasne bezpečnej prevádzky. Kvalitu študijného programu bezpochyby zvyšuje úzka spolupráca medzi fakultou a priemyselnými partnermi a výskumnými inštitúciami smerujúca k tomu, aby študenti už počas štúdia vo všetkých stupňoch štúdia boli konfrontovaní s výzvami, ktorým budú čeliť v budúcom zamestnaní. V tomto ohľade významným partnerom FCHPT, ktorý pravidelne, zvyčajne dvakrát ročne poskytuje spätnú väzbu zo strany zamestnávateľov, je Priemyselná rada FCHPT (https://www.fchpt.stuba.sk/sk/fakulta/priemyselna-rada.html?page_id=3070) a jej jednotliví členovia zastupujúci najvýznamnejších priemyselných partnerov z oblasti chemického a potravinárskeho priemyslu. Za oblasť uvedeného študijného programu sú to Ing. Ján Durec, PhD., riaditeľ výskumu a vývoja, Mc Carter a.s., Bratislava; Ing. Dušan Janíček, riaditeľ pre vonkajšie vzťahy, Slovenské cukrovary s.r.o., Sereď; Ing. Peter Novoroľník, výrobný riaditeľ, RAJO a.s., Bratislava; Klaudia Sokolová, HR Manager, Mecom Group s.r.o.; Ing. Miroslav Havlík, riaditeľ, Evonik Fermas s.r.o., Slovenská Ľupča; Ing. Martin Minárik, riaditeľ, Axxence Slovakia s.r.o.; RNDr. Richard Hercek, Head of API Plant, Saneca Pharmaceuticals a.s., Hlohovec; Ing. Branislav Brežný, generálny riaditeľ, Výskumný ústav chemických technológií a.s., Bratislava; Alžbeta Grácová, riaditeľka útvaru ľudské zdroje, Slovnaft a.s. a Ing. Peter Plekanec, výkonný viceprezident, Asociácia priemyselnej ekológie na Slovensku, Trenčín. Zo strany zamestnávateľov je vyzdvihovaná kvalitná príprava v oblasti laboratórnych zručností, schopnosť absolventov vedieť postaviť sa rôznorodým technickým problémom a nájsť vhodné riešenia, schopnosť pracovať samostatne, ale aj tímovo. Vítaná je výchova absolventov aj v oblasti mäkkých zručností, získavanie ktorých je súčasťou viacerých povinných a povinne voliteľných predmetov.