accessibility-settingsarrowcalendarcheckchevron-roundedchevronclose-altcloseemailfile-pdffilefilter-listhomeinfolenslikelogo-bluelogo-cyanlogo-graylogo-greenlogo-orangelogo-redlogo-yellowmenuphonesharesocial-facebooksocial-fb-bluesocial-githubsocial-instagramsocial-linkedinsocial-rsssocial-tiktoksocial-twittersocial-youtubestudent-hatuserx
Prejsť na obsah
Pracujem...

Profil absolventa

Vedomosti

Absolvent študijného programu: - má rozsiahle odborné a metodologické vedomosti z viacerých oblastí študijného odboru biotechnológie so zameraním na ich aplikačné využitie zodpovedajúce súčasnému stavu poznania - využíva zodpovedajúce vedomosti z vedných oblastí ako biológia, biochémia, mikrobiológia, molekulárna biológia, genetika a génové inžinierstvo, biokatalýza, enzymológia a enzýmové inžinierstvo, fermentačné technológie, environmentálne, farmaceutické a poľnohospodárske biotechnológie, bioanalytické metódy, chemické inžinierstvo a bioinžinierstvo, chémia a mikrobiológia vína, sladovarníctvo a pivovarníctvo. - vie vyvodiť závery a súvislosti v kontexte hlavných tém ako sú fyzikálno-chemická a biologická podstata biochemických procesov živých organizmov vrátane ich regulácie - má znalosti o aplikácií mikrobiálnej, rastlinnej a živočíšnej biotechnológie, dokáže používať kultivácie mikroorganizmov na účely prípravy ekonomicky významných produktov s vyššími úžitkovými parametrami pre ich špeciálne aplikácie - ovláda techniky využitia mikroorganizmov potrebných pre úpravu a spracovanie surovín a následnú prípravu produktov využiteľných v rôznych odvetviach priemyslu - dokáže aplikovať vedomosti z biotechnológie a jej príbuzných disciplín a používať techniky izolácie, separácie, purifikácie a analýzy biologicky aktívnych látok - má znalosti o priemyselných, pôdohospodárskych, potravinárskych, medicínskych, farmaceutických a environmentálnych biotechnológiách - je schopný podieľať sa na výskumnej činnosti, riadení biotechnologických procesov a hodnotení kvality ich produkcie s použitím moderných fyzikálno-chemických, mikrobiologických, genetických a analytických metód

Zručnosti

Absolvent študijného programu: - je schopný získavať informácie o biotechnologickej produkcii a regulácii tvorby metabolitov z primárnych a sekundárnych informačných zdrojov ako aj elektronických databáz a evaluovať ich pre riešenie zadaného problému - ovláda metódy a techniky kultivácie a identifikácie mikroorganizmov, pletivových a tkanivových kultúr, prípravu biologicky významných látok a transformáciu rôznych substrátov na využiteľné produkty - vie používať metódy analýzy biologického materiálu vrátane mapovania genómu živých organizmov, metódy a postupy jeho úpravy a genetickej modifikácie - dokáže samostatne tvorivo a na vysokej odbornej úrovni analyzovať, navrhovať a realizovať biotechnologické procesy a výroby - je schopný samostatne riadiť niektoré technologické operácie a procesy, vyhodnocovať získané analytické dáta a vyvodiť z nich príslušné závery - ovláda modelovanie a simulovanie biotechnologických procesov z hľadiska optimalizácie výrobného procesu - dokáže samostatne riešiť špecifické problémy v meniacom sa prostredí - vyznačuje sa schopnosťou vhodne a profesionálne prezentovať vlastné stanoviská a získané vedomosti z oblasti biotechnológií, a to širokej odbornej, ale aj laickej verejnosti a na základe ich podnetov navrhovať riešenia - je schopný efektívne pracovať ako člen tímu a riadiť kolektív na primeranom stupni riadenia

Kompetencie

Absolvent študijného programu: - je samostatný pri riešení odborných úloh, projektov a koordinovaní čiastkových činností - preukazuje vysoký stupeň samostatnosti pri riešení problémov a projektov z oblasti študijného odboru biotechnológie v známom aj neznámom prostredí - je schopný vyhodnotiť surovinovú základňu z hľadiska možného biotechnologického spracovania na požadované produkty a ekonomicky posúdiť danú technológiu - dokáže vypracovať návrhy na technologické riešenia bioprocesov - pozná etické, spoločenské, právne a ekonomické súvislosti študijného odboru biotechnológie - dokáže plánovať svoje vlastné vzdelávanie, organizovať si prácu a samostatne získavať nové poznatky - je pripravený efektívne pracovať v tíme, spolupracovať a motivovať ľudí, niesť zodpovednosť za výsledky tímu - je schopný samostatne a kreatívne riešiť zložité projekty, s ohľadom na svoje odborné zameranie dokáže analyticky myslieť, prezentovať vlastné názory a riešenia nových a neštandardných situácií a pochopiť súčasný stav techniky - dokáže koordinovať a zabezpečovať činnosti spojené s biochemickou a biotechnologickou výrobou - je schopný koordinovať a zabezpečovať činnosti spojené s produkciou, izoláciou, separáciou a čistením produktov biotechnologickej výroby - vyznačuje sa schopnosťou identifikovať, kvantifikovať a zhodnotiť dopady riešení problémov na sociálnu oblasť a oblasť životného prostredia - disponuje inovatívnym myslením a je pripravený odborne prezentovať výsledky vlastnej analýzy a štúdia pred odborným publikom, a to aj v cudzom jazyku

Profilové predmety

Uplatnenie absolventov

Absolventi sa uplatnia v biotechnologických, potravinárskych a farmaceutických podnikoch, na univerzitách a vo výskumných ústavoch. Tiež môžu nastúpiť do konzultačných a konštrukčných firiem ako aj domácich i zahraničných komerčno-technických organizácií. Univerzálnosť tohto študijného programu umožňuje absolventovi zamestnať sa vo všetkých krajinách Európskej únie v biotechnologickom, potravinárskom a farmaceutickom priemysle na pracovných pozíciách vyžadujúcich vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Po dodatočnom zaučení si nájdu pozície aj v iných technických oblastiach, vďaka získanému technickému spôsobu myslenia. Absolventi majú rozsiahle vedomosti z mikrobiológie, fermentačných technológii, molekulárnej biológie, génového inžinierstva, biochémie, enzymológie, biokatalýzy, environmentálnych a farmaceutických biotechnológií, bioinžinierstva, chemických a bioanalytických metód a techník, chémie a mikrobiológie vína, sladovarníctva a pivovarníctva. Významnou časťou vzdelania absolventov je aj ich samostatná laboratórna a vedecká práca v zvolenej biotechnologickej oblasti. Tieto znalosti dokážu absolventi aplikovať pri navrhovaní fermentačných postupov, ich modelovaní a simulácii z hľadiska optimalizácie výrobného procesu, cielenej konštrukcie nových produkčných biosystémov a bioproduktov. Výsledky výskumu vedia prezentovať formou správy alebo vedeckej publikácie v technickej angličtine. Vďaka odbornej jazykovej príprave sa môžu absolventi uplatniť vo všetkých krajinách EÚ v oblasti biotechnologického priemyslu, výskumu, vývoja.

Príklady povolaní, na výkon ktorých je absolvent pripravený

Absolvent študijného programu Biotechnológia: - je pripravený na štúdium 3. stupňa vysokoškolského štúdia a môže pomocou získaných poznatkov a zručností priamo pokračovať v štúdiu v nadväzujúcich doktorandských študijných programoch v odboroch Biotechnológie, Biológia, Chemické inžinierstvo a technológie, Potravinárstvo, a iných. - má zodpovedajúcu kvalifikáciu a znalosti potrebné pre uplatnenie sa v širokej oblasti priemyslu, výskumu a marketingu - umožňuje sa zamestnať vo všetkých krajinách Európskej únie v širokej oblasti biotechnologického priemyslu orientovaného na fermentačné technológie, vývoj liečiv, výživu ľudí a zvierat a na dekontamináciu životného prostredia technológiami využívajúcimi biologické postupy - uplatní sa ako (podľa Sústavy povolaní na sustavapovolani.sk): Špecialista vo výskume a vývoji ako Biotechnológ, Biochemik, Genetik, Analytický chemik. V praxi sa uplatní napr. ako Chemický špecialista biotechnológ, Riadiaci pracovník (manažér) v biotechnologickej, chemickej a farmaceutickej výrobe, Špecialista riadenia kvality v biotechnologickej výrobe, Operátor zariadenia v chemickej a biotechnologickej výrobe, Špecialista vo farmaceutickej technológii, Farmaceutický reprezentant.

Príklady úspešných absolventov

Študijný program Biotechnológia (v minulosti s názvom Biochémia a biotechnológia, zameranie Biotechnológia; Kvasná chémia a biologické inžinierstvo; Kvasná chémia a technológia) za roky svojej existencie vychoval množstvo úspešných absolventov druhého a tretieho stupňa, ktorí sa uplatnili v komerčnej i akademickej sfére. Za komerčnú sféru je možné spomenúť napríklad nasledovných absolventov: Ing. Ján Baráth (rok ukončenia Ing. štúdia 1999) – riaditeľ a Ing. Valentína Kafková (2019) – špecialista, Centrum výskumu a vývoja, s.r.o., Envien Group; Ing. Petra Ondrejíčková, PhD. (rod. Cibíková, Ing. 2006, PhD. 2016) – Research & Development, ENVIRAL, a.s.; Ing. Dušan Bachár (2012) – vedúci kvality, Pivovar Zlatý bažant, Heineken Slovensko, a.s.; Ing. Andrea Cseriová (rod. Slamenková, 1999) – manažér výroby piva, Pivovar Zlatý bažant, Heineken Slovensko, a.s.; Ing. Peter Ruml (1983) – vedúci výroby, sládok, Pivovar Urpiner, neskôr Banskobystrický pivovar, a.s.; Ing. Jozef Macháč (1998) – výrobný riaditeľ v spoločnosti Lycos– Trnavské sladovne; Ing. Igor Richtárik (1995) – sládok, manažér, Good Beer, s.r.o., Bratislava; Ing. Juraj Dřevojánek (1988) – dlhoročný vedúci výroby (v súčasnosti vedúci fermentácie v Midwest Lysine, Blair, USA), Ing. Jozef Grego, PhD. (Ing. 1988, PhD. 1994) – senior technológ, Evonik Fermas s.r.o., Ing. Jaroslav Sochor (1995) – vedúci fermentácie, Evonik Fermas s.r.o., Ing. Eduard Suchovský (1992) – senior technológ, Evonik Fermas s.r.o., Ing. Miroslav Gdovin (2005) – technológ výroby, Evonik Fermas s.r.o., Ing. Michal Hnojčík (2014) – procesný inžinier, Evonik Fermas s.r.o., Ing. Ivana Šatníková (2017), Evonik Fermas s.r.o., Ing. Nikola Homolová (2019)m Evonik Fermas s.r.o., Slovenská Ľupča; Ing. Marek Dlhoš (2004) – technológ špecialista, Biotika, a.s. Slovenská Ľupča; Ing. Ľubica Mutňanová (rod. Mikulová, 2004) – výrobný riaditeľ, Ing. Zuzana Macúrová (rod. Babiaková, 1982) – manažér logistiky, Old Herold, s.r.o.; Ing. Martin Tomáška, PhD. (Ing. 1990, PhD. 1995) – zástupca riaditeľa, VÚ Mliekarenský, Žilina; Ing. Miloš Ševčík (1982) – výrobný riaditeľ, Vinárske závody Topoľčianky; Ing. Jaroslava Kaňuchová Pátková, PhD. (Ing. 1997, PhD. 2000) – výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov SR; Ing. Ingrid Vajcziková, PhD. (Ing. 2000, PhD. 2007) – hlavný enológ, Hubert J. E. Sereď; Klimko Juraj (2001) – Víno Klimko, Modra; Ing. Rastislav Šiška (2001) – manažér výroby a Ing. Marek Sorát (2016) – technológ, Slovenské liehovary a likérky, a.s.; Ing. Erik Niszler (1995) – riaditeľ závodu, McCarter, a.s.; Ing. Silvia Hercegová, PhD. (rod. Firáková, Ing. 2003, PhD. 2008) – Saneca Pharma, Hlohovec; Ing. Radoslav Selecký, PhD. (Ing. 2003, PhD. 2008) – senior technológ výroby, Cloetta Slovakia, s.r.o.; Ing. Hana Horváthová, PhD. (Ing. 2016, PhD 2019) – Centrum environmentálnych služieb, s.r.o., Bratislava; Ing. Tomáš Lobpreis, PhD. (Ing. 2006, PhD 2009) – Slovenské elektrárne, Environm; Ing. Martin Minárik (1983) – riaditeľ, Axxence Slovakia s.r.o.; Ing. Petra Bafrncová, PhD. (Ing. 1991, PhD. 2000) – Biomedica Slovakia; Ing. Marta Brlejová, PhD. (Ing. 2008, PhD. 2012) – manažér, Henkel Slovensko, s.r.o., Bratislava, Ing. Ján Bujnovský (2017) – špecialista, Ing. Marek Jašurek (2018) – analytik medzinárodného trhu, Ing. Hana Gajdošíková (2019) – analytik medzinárodného trhu, Henkel Slovakia. Mnohí absolventi sa uplatnili ako uznávaní odborníci v laboratóriách colnej a finančnej správy, avšak ich mená a funkcie nie je možné uvádzať. V zahraničných firmách sa úspešne uplatnili: Ing. Viktor Horňák, PhD. (Ing. 1993, PhD. 1998) – Associate Director at Novartis Institutes for BioMedical Research (NIBR), Cambridge, Massachusetts, USA; Ing. Marián Navrátil, PhD. (Ing. 1998, PhD. 2001) – SVS, Research and Development at HGH Molecular Diagnostics, Tucson, USA; Ing. Barbora Malecová (1998) – Associate Director at Avidity Biosciences, San Diego, USA; Ing. Juraj Švitel, PhD. (Ing. 1988, PhD. 1995) – Director at NGM Biopharmaceuticals, San Francisco, USA; Ing. Igor Voštiar, PhD. (Ing. 2000, PhD. 2004) – Senior investigator, Novartis, Bazilej, Švajčiarsko; Ing. Jana Wenger, PhD. (rod. Zigová, Ing. 1995, PhD. 1998) – správca bunkovej banky Lonza, Bern Švajčiarsko; Ing. Igor Dolejš, PhD. (Ing. 2010, PhD. 2014), Ing. Michal Plž, PhD. (Ing. 2016, PhD. 2020) a Ing. Monika Líšková (2015) – Lonza AG, Visp, Švajčiansko; Ing. Tibor Czabany, PhD. (2005) – Scientist, BIOMIN, Herzogenburg, Austria; Ing. Alena Adamcová (1998) – vedúca výroby, Heineken Italia; Ing. Miroslava Špaňová, PhD. (2007) – IMBA Institute of Molecular Biotechnology, Vienna, Austria; Ing. Petra Durkac, PhD. (rod. Zajkoska, Ing. 2010, PhD. 2015) – Lonza Kourim, ČR a mnohí iní. Veľmi úspešní sú absolventi v akademickej a výskumnej sfére, ako napr. Ing. Ján Tkáč, DrSc. (Ing. 1995, PhD. 2000) – vedúci oddelenia glykobiotechnológie a Ing. Vladimír Mastihuba, PhD. (1987) – predseda Vedeckej rady, Chemický ústav SAV; prof. Ing. Štefan Janeček, DrSc. (1989) – UCM Trnava, vedúci laboratória Evolúcie proteínov, ÚMB SAV a UCM Trnava; Ing. Marta Šoltésová, PhD. (rod. Prnová, Ing. 2011, PhD. 2015) – Centrum experimentánej medicíny SAV; Ing. Jana Štefániková, PhD. (rod. Lakatošová, Ing. 2010, PhD. 2014) – Výskumné centrum Agrobiotech, SPU, Nitra; Ing. Hana Schusterová, PhD. (rod. Dudášová, Ing 2008, PhD 2012) – Zbierka mikroorganizmov, SAV; Ing. Zuzana Nouzovská (1987) – generálna riaditeľka, Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum; Ing. Zuzana Ciesarová, PhD. (Ing. 1987, PhD. 1996) – samostatný vedecký pracovník NPPC, Výskumný ústav potravinársky. V zahraničí sú naši absolventi úspešní aj v akademickej sfére, napr. Prof. Jarka Glassey, PhD. (1990) – School of Engineering, Newcastle University, UK; Prof. Dr. Ľuboš Borsík (Ing. 1991) – Medizinische Fakultät, Universität Zürich; Assoc. Prof. Ing. Roman Tandlich, PhD. (Ing. 1998, PhD. 2008) – Rhodes University, Grahamstown, JAR; doc. Ing. Branislav Vrana, PhD. (Ing. 1994, PhD. 1998) – vedúci pracoviska PF Masarykova univerzita, Brno; Prof. Ing. Josef Balík, Ph.D. (1991) – vedúci ústavu, Agronomická fakulta Mendelovej univezity, Brno, ČR. Okrem uvedených absolventov si zmienku zaslúži aj naši bývalí absolventi doc. Ing. Erich Minárik, CSc., významný vedecký pracovník v oblasti mikrobiológie a biochémie vína a ekológie kvasiniek, autor monografií o kvasinkách, člen medzinárodných komisií a svetovej vinárskej organizácie OIV, dlhoročný vedúci technologického oddelenia Výskumného ústavu vinohradníckeho a vinárskeho v Bratislave; Ing. Gabriela Vojteková, CSc. (rod. Belayová), dlhoročná enologička vo Vinárskych závodoch Rača, v súčasnosti vedúca enologického laboratória Víno Matyšák; Ing. Karol Tomášek, CSc. a Ing. Karol Svozil, zaslúžilí medzinárodne uznávaní odborníci v oblasti pivovarníctva; prof. Ing. Fedor Malík, DrSc., enológ a medzinárodne uznávaný degustátor, dnes emeritný profesor FCHPT STU, ako aj súčasní profesori a docenti Ústavu Biotechnológie FCHPT STU v Bratislave.

Vyjadrenia zamestnávateľov, alebo regulátora

Oslovení zamestnávatelia kladne hodnotia pripravenosť absolventov študijného programu na prácu v ich spoločnostiach. Tiež sa oceňuje aplikovanie teoretických poznatkov pri riešení konkrétnych technických problémov. Zamestnávateľmi bola konštatovaná aj schopnosť samostatnej práce, ako aj práce v kolektíve. V prípade výskumných organizácií bolo konštatované, že absolventi nie sú pripravení viesť výskumný tím, čo je pochopiteľné, lebo na to slúži doktorandské štúdium. Absolventi však podľa zamestnávateľov dobre zvládajú prezentáciu svojich ideí, riešení a výsledkov a sú schopní sa v rámci samoštúdia v dostatočnej miere dopĺňať poznatky. Schopnosť inovatívnych ideí závisí od druhu zamestnania. Kvalitu študijného programu bezpochyby zvyšuje úzka spolupráca medzi fakultou a priemyselnými partnermi a výskumnými inštitúciami smerujúca k tomu, aby študenti už počas štúdia boli konfrontovaní s výzvami, ktorým budú čeliť v budúcom zamestnaní. V tomto ohľade významným partnerom FCHPT, ktorý pravidelne, zvyčajne dvakrát ročne poskytuje spätnú väzbu zo strany zamestnávateľov, je Priemyselná rada FCHPT (https://www.fchpt.stuba.sk/sk/fakulta/priemyselna-rada.html?page_id=3070) a jej jednotliví členovia zastupujúci najvýznamnejších priemyselných partnerov z oblasti chemického a potravinárskeho priemyslu. Za oblasť uvedeného študijného programu sú to Ing. Ján Durec, PhD., riaditeľ výskumu a vývoja, Mc Carter a.s., Bratislava; Ing. Dušan Janíček, riaditeľ pre vonkajšie vzťahy, Slovenské cukrovary s.r.o., Sereď; Ing. Peter Novoroľník, výrobný riaditeľ, RAJO a.s., Bratislava; Klaudia Sokolová, HR Manager, Mecom Group s.r.o.; Ing. Miroslav Havlík, riaditeľ, Evonik Fermas s.r.o., Slovenská Ľupča; Ing. Martin Minárik, riaditeľ, Axxence Slovakia s.r.o.; RNDr. Richard Hercek, Head of API Plant, Saneca Pharmaceuticals a.s., Hlohovec; Ing. Branislav Brežný, generálny riaditeľ, Výskumný ústav chemických technológií a.s., Bratislava; Alžbeta Grácová, riaditeľka útvaru ľudské zdroje, Slovnaft a.s. a Ing. Peter, Plekanec, výkonný viceprezident, Asociácia priemyselnej ekológie na Slovensku, Trenčín. Zo strany zamestnávateľov je vyzdvihovaná kvalitná príprava v oblasti laboratórnych zručností, schopnosť absolventov vedieť postaviť sa rôznorodým technickým problémom a nájsť vhodné riešenia, schopnosť pracovať samostatne, ale aj tímovo. Vítaná je výchova absolventov aj v oblasti mäkkých zručností, získavanie ktorých je súčasťou viacerých povinných a povinne voliteľných predmetov.