accessibility-settingsarrowcalendarcheckchevron-roundedchevronclose-altcloseemailfile-pdffilefilter-listhomeinfolenslikelogo-bluelogo-cyanlogo-graylogo-greenlogo-orangelogo-redlogo-yellowmenuphonesharesocial-facebooksocial-fb-bluesocial-githubsocial-instagramsocial-linkedinsocial-rsssocial-tiktoksocial-twittersocial-youtubestudent-hatuserx
Prejsť na obsah
Pracujem...

Profil absolventa

Vedomosti

Absolvent študijného programu: - má všeobecné vedomosti na úrovni syntézy a praktické a metodologické vedomosti z kľúčových prírodovedných disciplín, ktoré slúžia ako základ pre výskum a prax v prírodovednej a technologickej oblasti odboru - ovláda chemické zloženie potravinových matríc s pohľadu mikrozložiek a makrozložiek - vie kategorizovať jednotlivé zlúčeniny z hľadiska ich zloženia, fyzikálno -chemických vlastností a chemickej reaktivity - ovláda základné chemické deje prebiehajúce pri výrobe a skladovaní potravín - pozná základné princípy chemických reakcií prebiehajúcich v potravinách. - vie ovplyvňovať priebeh a interakcie základných zložiek potravín medzi sebou navzájom - pozná toxické látky organického a anorganického pôvodu a vie vysvetliť toxické pôsobenie mikroorganizmov, liekov či rastlín - má vedomosti o zásadách zdravej výživy a zdravej životosprávy a o ich význame v prevencii chronických chorôb - má znalosti zo základov anatómie a fyziológie tráviacej a krycej sústavy človeka - rozumie metabolizmu bielkovín, tukov a sacharidov a ich význame v ľudskej výžive - má prierezové vedomosti o funkciách vody, vitamínov a minerálnych látok v ľudskom organizme - má prehľad o zdraviu prospešných zlúčeninách a ich najvýznamnejších zdrojoch v ľudskej strave - ovláda základné princípy hygieny a sanitácie, vrátane hygieny výživy - má teoretické vedomosti o bezpečnosti potravín z pohľadu európskej legislatívy - ovláda základné systémy a databázy o výstrahe bezpečnosti potravín a krmív - má základné informácie o možnostiach a hraniciach kozmetických výrobkov, o ich výrobe a marketingu

Zručnosti

Absolvent študijného programu: - vie tvorivo používať základné techniky práce v chemických a biologických laboratóriách, vrátane mikrobiologických - dokáže kriticky odlíšiť relevantné informácie od zavádzajúcich v oblasti výroby, kvality a bezpečnosti potravín, kozmetiky a výživy - vie charakterizovať zakázané, obmedzené a povolené látky pre kozmetické výrobky, ich pôvod, chemickú podstatu a význam - pozná pravidlá označovania potravinárskych a kozmetických výrobkov - dokáže určiť princípy technológie výroby a rámcové zloženie kvapalných, emulzných a gélových kozmetických výrobkov - vie špecifikovať príčiny nedostatočnej kvality a bezpečnosti surovín a potravín a uviesť základné argumenty a riešenia potrebné na ich odstránenie - ovláda prácu s vedeckými databázami - má schopnosť spracovať krátku rešerš zameranú na tému v chemickej, potravinárskej a kozmetickej oblasti - vie aplikovať jednoduché analytické postupy potrebné na predúpravu vzoriek a samotné stanovenie analytov - ovláda základné spôsoby vyhodnotenia získaných výsledkov - získané poznatky vie preniesť a aplikovať na komplexné potravinové matrice - vie správne interpretovať získané výsledky

Kompetencie

Absolvent študijného programu: - je samostatný pri definovaní a riešení špecifických problémov v meniacom sa prostredí. - je schopný pracovať samostatne aj v tíme - je pripravený organizovať pracovné operácie v oblasti zabezpečovania HACCP - dokáže aplikovať princípy správnej výživy pri inovácii súčasných alebo vývoji nových potravinových produktov - je schopný interpretovať získané poznatky v rámci systémov riadenia kvality, ako aj v záujme ochrany zdravia človeka a profesionálne prezentovať vlastné stanoviská. - je schopný komunikovať minimálne v jednom svetovom jazyku - vyznačuje sa samostatnosťou pri aplikácii právnych predpisov EÚ týkajúcich sa výroby, analýzy a distribúcie bezpečných potravín, samostatnosťou a zodpovednosťou pri rozhodovaní a tvorivým myslením

Profilové predmety

Uplatnenie absolventov

Študijný program Potraviny, výživa, kozmetika pripravuje absolventov, ktorí majú možnosť pokračovať v ďalšom štúdiu alebo sa zamestnať na pracovných pozíciách vyžadujúcich vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa. Hoci je fakulta významným odberateľom úspešných absolventov bakalárskeho štúdia, ktorí sú hlavným zdrojom uchádzačov o inžinierske študijné programy, absolventi bakalárskeho študijného programu nájdu uplatnenie aj v praxi na pozíciách zodpovedajúcich stupňu štúdia (SKKR 6). Študijný program Potraviny, výživa, kozmetika je zameraný na prípravu odborníkov so znalosťami o chemickom zložení, výrobe a procesoch prebiehajúcich v potravinách, o výžive človeka a bezpečnosti potravín, ako aj znalosťami v oblasti kozmetickej chémie. Absolvent programu disponuje interdisciplinárnymi vedomosťami v oblasti prírodných vied – chémie, matematiky a fyziky, chemických a potravinárskych technológií ako aj biologických vied. Vďaka širokospektrálnym prírodovedným znalostiam a technickým pohľadom sa vie uplatniť v rôznych oblastiach v chemickom, farmaceutickom alebo potravinárskom priemysle, čo mu umožňuje zamestnať sa na pracovných pozíciách vyžadujúcich vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa. Preto sa absolvent programu uplatňuje v chemickom, kozmetickom, farmaceutickom či potravinárskom a procesnom priemysle, ako aj v poradenstve v oblasti bezpečnosti potravín a výživy. V týchto oblastiach sa absolvent študijného programu Potraviny, výživa, kozmetika uplatní ako technológ v potravinárskej výrobe, technik kontroly v potravinárskej výrobe, špecialista kontroly, hygieny, kvality a bezpečnosti v potravinárstve, špecialista údržby v potravinárskej výrobe, inšpektor kontroly potravín vo výrobe, riadiaci pracovník (manažér) v potravinárskej výrobe, špecialista technológ v potravinárskej výrobe, špecialista výskumu a vývoja v potravinárskej výrobe, výrobca trvanlivého pečiva, kvalitár potravín a nápojov, špecialista výživy a technológie výroby krmív, chemický špecialista vo výskume a vývoji, špecialista biológ, mikrobiológ pitných a odpadových vôd, špecialista kontroly kvality vôd, inšpektor kontroly potravín vo výrobe, špecialista plánovania výroby strategický nákupca, chemický technik v priemyselnej výrobe, aplikačný technik v chemickej výrobe a podobne. Kvalitu študijného programu bezpochyby zvyšuje úzka spolupráca medzi fakultou a priemyselnými partnermi a výskumnými inštitúciami smerujúca k tomu, aby študenti už počas štúdia boli konfrontovaní s výzvami, ktorým budú čeliť v budúcom zamestnaní. V tomto ohľade významným partnerom FCHPT, ktorý pravidelne, zvyčajne dvakrát ročne poskytuje spätnú väzbu zo strany zamestnávateľov, je Priemyselná rada FCHPT (https://www.fchpt.stuba.sk/sk/fakulta/priemyselna-rada.html?page_id=3070) a jej jednotliví členovia zastupujúci najvýznamnejších priemyselných partnerov z oblasti chemického a potravinárskeho priemyslu. Za oblasť uvedeného študijného programu sú to JUDr. Silvia Karásiková, personálna riaditeľka, Duslo a.s., Šaľa, Ing. Martin Dzivák, výrobný riaditeľ, Zeocem a.s., Bystré, doc. Ing. Dr. Peter Vrábel, výrobno-technický riaditeľ, Rona, a.s., Lednické Rovne, Ing. Dávid Šariský, Manager of Dept. technology and innovations, Chemosvit Folie a.s., Svit, Ing. Ľudevít Paulíny, generálny riaditeľ, Aluprint s.r.o., Vrútky, Ing. Jozef Šesták, CSc., konateľ, Výskumný ústav textilnej chémie - Chemitex s.r.o., Žilina. Za oblasť chemického inžinierstva a technológií sú to Ing. Vladimir Krajči , výrobný riaditeľ, Mondi SCP a.s., Ružomberok, Alžbeta Grácová, riaditeľka útvaru ľudské zdroje, Slovnaft a.s., Ing. Peter, Plekanec, výkonný viceprezident, Asociácia priemyselnej ekológie na Slovensku, Trenčín. Za oblasť potravinárskych technológií a biotechnológií sú to Ing. Ján Durec, PhD., riaditeľ výskumu a vývoja, Mc Carter a.s., Bratislava, Ing. Dušan Janíček, riaditeľ pre vonkajšie vzťahy, Slovenské cukrovary s.r.o., Sereď, Ing. Peter Novoroľník, výrobný riaditeľ, RAJO a.s., Bratislava, Klaudia Sokolová, HR Manager, Mecom Group s.r.o., Ing. Miroslav Havlík, riaditeľ, Evonik Fermas s.r.o., Slovenská Ľupča, Ing. Martin Minárik, riaditeľ, Axxence Slovakia s.r.o., Ing. Marian Lesanský, riaditeľ, PreVaK, s.r.o., Stará Turá. Za oblasť biochemického a farmaceutického priemyslu sú to RNDr. Richard Hercek, Head of API Plant, Saneca Pharmaceuticals a.s., Hlohovec a Ing. Branislav Brežný, generálny riaditeľ, Výskumný ústav chemických technológií a.s., Bratislava. Zo strany zamestnávateľov je vyzdvihovaná kvalitná príprava v oblasti laboratórnych zručností, schopnosť absolventov vedieť postaviť sa rôznorodým technickým problémom a nájsť vhodné riešenia, schopnosť pracovať samostatne, ale aj tímovo. Takéto ako aj ďalšie pozície sú obsadené absolventmi napríklad v spoločnostiach ako Henkel Slovensko, s.r.o., Rajo, a.s., Ryba Žilina, IDC Holding, a.s. (Sedita), Levmilk - Levické mliekarne, a.s. a v ďalších.

Príklady povolaní, na výkon ktorých je absolvent pripravený

Absolvent študijného programu Potraviny, výživa, kozmetika: - je pripravený na štúdium 2. stupňa vysokoškolského štúdia a môže pomocou získaných poznatkov a zručností priamo pokračovať v štúdiu v nadväzujúcich inžinierskych študijných programoch v odbore Potravinárstvo, ale aj Biotechnológie, Chémia, Chemické inžinierstvo a technológie a iných. - sa uplatní ako (podľa Sústavy povolaní na sustavapovolani.sk): Technológ v potravinárskej výrobe, Technik kontroly v potravinárskej výrobe, Špecialista kontroly, hygieny, kvality a bezpečnosti v potravinárstve, Špecialista údržby v potravinárskej výrobe, Inšpektor kontroly potravín vo výrobe, Riadiaci pracovník (manažér) v potravinárskej výrobe, Špecialista technológ v potravinárskej výrobe, Špecialista výskumu a vývoja v potravinárskej výrobe, Výrobca trvanlivého pečiva, Kvalitár potravín a nápojov, Špecialista výživy a technológie výroby krmív, Chemický špecialista vo výskume a vývoji, Špecialista biológ, mikrobiológ pitných a odpadových vôd, Špecialista kontroly kvality vôd, inšpektor kontroly potravín vo výrobe, Špecialista plánovania výroby strategický nákupca, chemický technik v priemyselnej výrobe, Aplikačný technik v chemickej výrobe

Príklady úspešných absolventov

Vyjadrenia zamestnávateľov, alebo regulátora

Zamestnávateľmi je kladne hodnotená schopnosť absolventov študijného programu kreatívne aplikovať teoretické znalosti na riešenie konkrétnych technických problémov a výziev v oblasti potravinárstva či kozmetiky, pričom je zvýraznená schopnosť porozumenia chemických a fyzikálnych javov prebiehajúcich v potravinách. Výhodou absolventa je orientovanie sa v oblasti aktuálneho legislatívneho rámca, týkajúceho sa potravinárskeho a kozmetického priemyslu a tým flexibilne reagovať na aktuálne požiadavky trhu. Vďaka znalostiam v oblasti bezpečnosti je absolvent schopný zabezpečiť ekonomicky efektívnu a zároveň bezpečnú prevádzku. Zamestnávatelia tiež oceňujú znalosti v oblasti biochémie, mikrobiológie a výživy človeka čím absolvent môže kladne prispieť nielen k riešeniu hygieny prevádzky, ale aj vývoju funkčných potravín, či výživovému poradenstvu. Taktiež je zo strany zamestnávateľov vyzdvihované, že študijný program Potraviny, výživa, kozmetika akcentuje zaradenie predmetov projektového typu, či už individuálnych alebo skupinových, čím ich pripravuje na prácu v kolektíve. Kladom je tiež zaradenie predmetov, v ktorých absolventi nadobúdajú mäkké zručnosti, predovšetkým v oblasti efektívnej komunikácie a prezentácie svojich ideí, riešení a výsledkov