PUBLIKOVANÉ 4. september 2006
Čedar je ako whisky. Treba sa oň starať, a čím dlhšie zreje, tým je lepší - tvrdí John Spence, jeden z posledných tradičných výrobcov najpredávanejšieho syra v Európe. Hoci by čedar mal zrieť aspoň deväť mesiacov, dnes tento postup nedodržiava takmer žiadny európsky výrobca a nájsť v obchodoch originál je čoraz ťažšie. Kilo syra s označením čedar stojí na Slovensku asi päťsto korún a väčšinou pochádza z Anglicka. Nápis na etikete však môže klamať: "Veľmi málo ľudí podľa chuti alebo štruktúry syra dokáže posúdiť, čo je pravý čedar," hovori Mária Greifová z Potravinárskej fakulty Slovenskej technickej univerzity. V obchodoch dostať kúpiť s označením čedar rýchlozrejúce syry. Spotrebiteľ je bezmocný, čedar nie je ochrannou známkou.Nie je čedar ako čedar
Čedar patrí medzi najpredávanejšie syry na svete. Na Slovensku je však prakticky neznámy. Nikto ho u nás nevyrába a kúpiť sa dá len v pár obchodoch.
Pred niekoľkými rokmi sa čedar . vyrábal v Galante. "Po presťahovaní linky sme sa už do výroby nepúšťali, " spomína riaditeľ Milexu Galanta Štefan Kováč, a dodáva, že firma technológiu stále má. Podľa neho záujem o čedar síce je, ale nie je taký, aby sa im oplatilo linku znovu spustiť.
História čedaru siaha do temného stredoveku. Pochádza z Anglicka, kde ho doteraz niektorí producenti vyrábajú podľa pôvodnej technológie. Jednou z takých firiem je Cheddar Gorge Cheese Company, ktorá sídli priamo v dedinke Cheddar. Jej majiteľ John Spence stavil na pôvodnú technológiu a ročne vyrobí 60 ton syra.
Aj keď veľkí výrobcovia dodajú na trh aj 40-tisíc ton, podľa Spencea sa s jeho čedarom nedajú porovnať. "Môj syr je veľmi obľúbený vo Francúzsku, a to niečo znamená, " hrdo hovorí Spence, citovaný spravodajským serververom BBC News. "Čedar je ako whisky. Treba sa
oň starať, a čím dlhšie zreje, tým je lepší," vysvetľuje Spence.
Keďže čedar nie je ochranná známka, zákazník môže kúpiť aj rôzne napodobeniny. "Spotrebiteľ sa musí spoľahnúť na to, čo má napísané na obale. Navyše veľmi málo ľudí podľa chuti alebo štruktúry syra dokáže posúdiť, čo je pravý čedar," konštatuje Mária Greifová z Potravinárskej fakulty Slovenskej technickej univerzity. Podľa nej na Slovensku nie je záujem o vyzreté čedary, ale o čerstvé. "Tie nemajú takú výraznú vôňu a chuť," dodáva Greifová. Čedar, ktorý sa v slovenských obchodoch predáva, pochádza z Anglicka a kilo stojí okolo 500 korún. V porovnaní s bežne dostupnými syrmi je pomerne drahý.
Zaujímavosti o čedare
- Prvá písomná zmienka o čedare pochádza z roku 1086.
- Pôvodne sa mohol vyrábať iba v okruhu 30 míľ od katedrály vo Wellse.
- Na výrobu jedného kila čedaru sa spotrebuje desať litrov mlieka.
- Podľa britskej štúdie Syry a sny konzumácia čedaru pred spaním zabezpečí sny o celebritách.
- Najväčším syrom, aký sa kedy podarilo vyrobiť, bol 15-tonový čedar.
- Hanlivo sa označuje ako syr do pasce na myši.
- Originálny čedar sa konzumuje iba s krekrami.
- Hodia sa k nemu mladé červené vína ako Frankovka a Modrý Portugal, alebo svieže biele vína ako Veltlínske zelené.