Prejsť na obsah
Verejnosť

Obaly na vajíčka, tašky na nákupy či vrecká na balenie akéhokoľvek tovaru – to všetko je možné vyrobiť z bioplastu a biofólie. Jedinečná technológia výroby bioplastov, ktorej autormi sú vedci z FCHPT STU a SAV, práve čaká na udelenie svetového patentu.

Základom výroby bioobalov sú dve zložky – kyselina polymliečna, ktorá sa vyrába z obyčajného škrobu a potom polyhydroxybutyrát – rovnako biomateriál, produkovaný baktériami. Stačí baktériám poskytnúť ako živinu cukor. Trebárs z cukrovej trstiny. Alebo cukor, ktorý zostáva v srvátke – odpade, ktorý vzniká pri výrobe mliečnych produktov a nemá ďalšie praktické využitie.  Kukurica a cukrová trstina či srvátka -  dalo by sa jednoducho odpovedať na otázku,  čo stojí na začiatku výroby bioobalov.  Vďaka tomuto zloženiu sú obaly absolútne odbúrateľné v prírode. Ak ich viac nepotrebujeme, stačí ich zahodiť na kompost a oni sa rozložia –na biomasu, vodu a CO2.

„Neškodia životnému prostrediu, pretože rastliny ako kukurica, z ktorej získame škrob, alebo cukrová trstina, potrebujú pre svoj rast práve CO2. Z pohľadu prírody sme teda na nule,“ vysvetľuje Pavel Alexy  z Oddelenia plastov a kaučuku na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU.

A v čom sú plasty, ktoré vytvoril tím vedcov STU v spolupráci so SAV, také jedinečné? „Náš prínos spočíva v tom, že sme odstránili jednu z podstatných negatívnych vlastností prírodných biodegradovateľných materiálov, a to je krehkosť.  Vytvorili sme jedinečnú kombináciu polymérov a prímesí, z ktorej vzniká pevný materiál. Navyše, tento materiál nestráca pevnosť ani dlhým skladovaním, ani vplyvom poveternostných podmienok, teda pôsobením dažďa či slnka. Rozkladať sa začne až na komposte pôsobením mikroorganizmov,“ hovorí Alexy.

Z plastov od slovenských vedcov je možné vyrobiť rôzne obaly – od tašiek cez vrecká, obaly na vajíčka, alebo iné formované obaly na konkrétny tovar napr. zubné kefky či elektroniku.

 Vedci dokážu vyrobiť plasty priehľadné aj matné, v tých je prímesou škrob. Na obaly priehľadné, bez prímesi škrobu, už majú vedci národnú prihlášku na patent a podali už prihlášku na svetový patent. Pripravuje sa aj prihláška na patentovanie obalov matných s prímesou škrobu.  V autorskom tíme, ktorý je podpísaný pod patentom sú nielen vedci a pedagógovia STU, ale aj doktorandi  a doktorandky. Pod patentom sú mená: Pavel Alexy  a  Dušan Bakoš - obaja vedeckí pracovníci a pedagógovia STU. Doktorandi a študenti Slovenskej technickej univerzity - Miroslava Mikušová, Katarína Tomanová,  Monika Botošová, František Benovič,  Roderik Plavec, Michal Mihalík a Peter Bugaj. Za SAV Ústav polymérov je pod patentom meno Ivan Chodák.