Absolvent študijného programu Manažérstvo chemických a potravinárskych technológií je inžinier so širokým technologickým základom, ktorý ovláda metódy a techniky analytickej, anorganickej, organickej a fyzikálnej chémie, chemického inžinierstva a chemickej informatiky. Absolventi sú schopní analyzovať problémy a možnosti, ktoré sa v rôznych výrobných organizáciách vyskytujú na strednom a vrcholovom stupni riadenia, k čomu ich predurčujú získané teoretické vedomosti z oblasti technologických (anorganických, organických i potravinárskych) a výrobných procesov, ekonomiky, manažmentu, logistiky, kvality produkcie, právnych a spoločenskovedných predmetov.
Tieto vedomosti a znalosti, resp. zručnosti vo vzájomnej nadväznosti umožňujú absolventovi riešiť problémy a otázky podnikov vychádzajúc z pružného a tvorivého prispôsobovania sa turbulentnosti praxe.
Absolvent je schopný navrhnúť chemickú koncepciu výrobného procesu a riadiť chod výroby technologických celkov a zariadení, vrátane ekologických. Veľká pozornosť sa tiež venuje výučbe spracovania experimentálnych výsledkov a výrobných procesov, ekologickým a energetickým aspektom chemických výrob, ako aj orientácii v oblasti kontroly, controllingu a riadeniu kvality produkcie.
Absolvent komunikuje minimálne v jednom neslovanskom svetovom jazyku. Pozná základné princípy práce s počítačom a ovláda základný informačný software. Aktívne využíva výpočtovú techniku pri riadení a automatizácii technologických procesov, pri riešení výskumných problémov a v prostredí manažmentu podnikov.