Jaroslav Zápala, moderátor 
 Na pultoch ich je stále viac, nealkoholických nápojov s umelými sladidlami pribúda.
Marianna Ďurianová, moderátorka 
 Aj výrobcovia potvrdzujú, že tieto bezkalorické alebo Zero verzie sa stávajú hitom. Obavy však u mnohých vyvolávajú práve chemické sladidlá.
Jaroslav Zápala, moderátor 
 Pozreli sme sa na to, do akej miery sú pre ľudský organizmus bezpečné.
René Medzihradský, redaktor 
 Už pomaly každý zo značkových sladených nápojov má aj svoju bezcukrovú verziu. V tejto predajni majú dokonca samostatný pult so Zero nápojmi, s nápojmi bez cukru. Kým napr. po vypití pollitrovej koly, ktorá je sladená klasicky, do seba dostanete aj 10 kociek cukru, nápoje s umelými sladidlami majú kalorickú hodnotu minimálnu, telo ich využiť nevie.
Lucia Morvai, výkonná riaditeľka, Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku 
 Ten trend jednoznačne na vzostupe v prípade nízkokalorických nápojov alebo resp. úplne tých Zero verzií je to tak aj tým, že ľudia vyhľadávajú v rámci podpory zdravého životného štýlu tieto nápoje, chcú si nejakým spôsobom regulovať príjem kalórií.
René Medzihradský, redaktor 
 Podiel sladených verzus nekalorických nápojov je ale u nás stále v prospech klasiky, pri sirupoch je podiel vyšší. Tam je každý tretí výrobok bez cukru. Ponuka ale podľa výrobcov nealko nápojov každým rokom stúpa.
Lucia Morvai, výkonná riaditeľka, Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku 
 Keď to porovnáme v rámci európskeho priemeru, máme ešte kam rásť, lebo ten celkový európsky priemer je 40 % tých nápojov, ktoré sú nekalorické.
René Medzihradský, redaktor 
 Umelé sladidlá stále vyvolávajú kontroverzie, toto sú najčastejšie používané typy, sú násobne sladšie ako bežný cukor, často v jednom nápoji nájdete mix viacerých druhov. Boli sme na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity, aby sme sa opýtali, ako je to s bezpečnosťou syntetických sladidiel.
Lukáš Kolarič, odborný asistent, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU 
 Všetky umelé sladidlá sú prehodnotené prísnym vedeckým postupom, a preto sa pridávajú do potravín v bezpečnom množstve a teda sú bezpečné aj pre organizmus, majú svoje výhody, hlavne pre teda ľudí so zdravotnými problémami ako s cukrovkou.
René Medzihradský, redaktor 
 Najväčším strašiakom je Asparta, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia označila za potenciálne rakovinotvorný. Zároveň ale dodala, že to ešte musia skúmať. Riziko však platí pri vysokých hodnotách. U dospelého človeka by to znamenalo vypitie viac ako desiatich plechoviek denne takto sladeného nápoja.
Lukáš Kolarič, odborný asistent, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU 
 Uňho vlastne sa zistilo, že pri vyššej koncentrácii spôsoboval rakovinu u potkanov, ale to sa stále bavíme o oveľa vyšších koncentráciách, ako sú povolené limitom.
René Medzihradský, redaktor 
 Čiže platí tu, že nie je to nebezpečné, ale treba to piť s mierou.
Lukáš Kolarič, odborný asistent, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU 
 Áno, to platí prakticky pre všetky zložky v potravinách, aj pre všetky prídavné látky.
René Medzihradský, redaktor 
 Cenovo však nie je medzi klasicky sladenými nápojmi a s euroverziami žiadny rozdiel. Tieto 2 koly sme kúpili za úplne rovnakú cenu, tzv. daň z cukru sa totižto vzťahuje aj na nealkoholické nápoje s umelými sladidlami. René Medzihradský, televízia Markíza.
 
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    