Prejsť na obsah
Verejnosť

Chuťou ani konzistenciou sa nezmenia a mohli by pomôcť znížiť počet srdcovo-cievnych ochorení v populácii.
Peter Šimko je profesorom na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave.

Prečo ste začali uvažovať o tom, či by sa dalo mlieko zbaviť cholesterolu?
Pred desiatimi rokmi som doma na terase sedel s dobrými priateľmi, ktorí v tom čase podnikali v distribúcii mlieka a mliečnych výrobkov. Hovorili, aké je to ťažké, lebo v tomto odvetví je veľká konkurencia. Navrhol som im, nech predávajú také mlieko, aké nemá nikto iný. A keď sa ma spýtali, čo mám na mysli, na chvíľu som sa zamyslel a povedal som: „Napríklad mlieko bez cholesterolu. To nikto nevyrába.”

Čiže to bol to spontánny nápad?
Áno. Dovtedy sa mi o bezcholesterolovom mlieku ani nesnívalo. Kamarátov veľmi nadchlo, a tak som sa ním začal systematicky zaoberať. Keď chcete niečo vyvíjať, vyrábať, predávať, musíte si najprv položiť základnú otázku prečo. Pozrel som si preto štatistiky úmrtnosti Slovákov, ale aj ľudí vo vyspelých krajinách sveta a videl som, že choroby obehovej sústavy sú na prvom mieste. Pod tie sa podpisuje aj nadmerný príjem cholesterolu, ktorý sa ukladá v kardiovaskulárnom systéme. Následkom je v lepšom prípade invalidita, v horšom prípade predčasné úmrtie. Štatistiky o príčinách úmrtí na Slovensku hovoria rok čo rok to isté - štyridsať percent z nich sa spája s chorobami kardiovaskulárneho obehového systému. Nehovorím, že všetky sú zapríčinené cholesterolom, ale vzhľadom na slovenskú kuchyňu, v ktorej sú mlieko a mliečne výrobky (ako aj na cholesterol bohaté potraviny) zastúpené vo veľkom, odhadujem, že polovička určite.

Prečítajte si viac:
https://vedanadosah.cvtisr.sk/zdravie/vedec-peter-simko-vynasiel-ako-zbavit-mlieko-a-mliecne-vyrobky-cholesterolu/