Prejsť na obsah
Verejnosť

Hrdíme sa tým, že pri nami vyvinutom plaste „soudruzi z NDR neudělali chybu“, hovorí profesor Pavol Alexy, vedúci oddelenia plastov, kaučuku a vlákien na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

Spoločne s tímom vedcov, z ktorých mnohí sú jeho bývalí študenti, vyvíja plasty, ktoré budú mať totožné vlastnosti ako klasické – vyrobené z ropy a plynu. No výhodou bude, že sa rozložia v komposte, niektoré dokonca v pôde. Firma, s ktorou má univerzita uzavretú spoluprácu, už chystá spustenie komerčnej výroby v Nitre v prvej polovici budúceho roka. Zákazníkom budú dodávať bioplastový granulát, z ktorého sa budú vyrábať finálne plastové predmety.

V rozhovore hovorí Pavol Alexy aj o tom:
prečo je plast dôležitý vynález a nevieme ho nahradiť papierom, sklom ani kovom;
čo sa v skutočnosti deje s bioplastovými vrecami a obalmi na hudobných festivaloch;
či sa v bioplaste môžu uskladňovať potraviny, nápoje a o koľko je takýto materiál drahší;
ako reálne je použitie bioplastov v medicíne;
prečo je zákaz jednorazových plastov v EÚ podľa neho neekologické opatrenie.

"My sa hrdíme tým, že tento pohár, ak by bol v Pelíškoch, tak „soudruzi z NDR neudělali chybu“. Môžete do neho dať vriacu vodu a nič sa mu nestane. Toto nie je jednorazový pohár. Je hrubší, je viackrát použiteľný, znesie priemyselnú umývačku, vysokú hygienizačnú teplotu. Naša filozofia je, aby boli produkty viacnásobne použiteľné, aj mechanicky recyklovateľné, a až keď toto nebude možné, nech idú do kompostu. Aj obnoviteľné zdroje treba šetriť.
Funguje to tak, že naše plasty sú rozložiteľné, len ak sú splnené tri podmienky – teplota, vlhko, mikroorganizmy. Inak to nefunguje. Takže to nemôžete ani len hodiť za hlavu v lese, musíte to aspoň zahrabať, inak sa to nebude rozkladať.
Kolega s jednou miskou chodil dva roky na obedy s tým, že polovicu obeda zjedol v jedálni a druhú si neskôr zohrial v tej istej našej miske mikrovlnke. Dva roky tá miska nezmenila vlastnosti.
A čo sa týka balených potravín, v momente, keď máte v potravine, ktorá je vlhká a teplá, mikroorganizmy, buď ju musíte rýchlo zjesť, alebo sa aj tak pokazí."

Prečítajte si viac:
https://e.dennikn.sk/2548143/zakaz-jednorazovych-plastov-v-eu-je-uradnicky-nezmysel-stopku-dali-aj-bioplastom-hovori-slovensky-vedec-pavol-alexy/