Prejsť na obsah
Verejnosť

Vyprážaný rezeň či hranolky má rád takmer každý, čo však s použitým olejom, keďže nepatrí do umývadla, záchoda ani do koša? Použité kuchynské oleje predstavujú celosvetový problém. Existuje už riešenie?
Ľudia si to možno ani neuvedomujú, ale kuchynské rastlinné oleje po použití predstavujú toxický odpad. Obsahujú karcinogény, preto by sa staré prepálené oleje vôbec nemali používať," upozorňuje slovenský odborník prof. Ing. Pavol Alexy, PhD. z Oddelenia plastov, kaučuku a vlákien na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.
,,Len Čína ročne produkuje 1 - 2 milióny ton takýchto olejov, Spojené štáty ďalšie milióny ton," hovorí profesor Alexy s tým, že všetok tento olej predstavuje nekonečný problém, pretože nik nevie, čo s ním. A tu nastupuje práca vedcov. ,,V spojení s českými partnermi máme know-how, ako staré oleje premeniť na plast. A je to plne v súlade s konceptom biorozložiteľné, z obnoviteľných zdrojov a nie z potravinového reťazca," vysvetľuje odborník, ktorý sa vyše dvadsať rokov venuje výskumu plastov z obnoviteľných zdrojov.
,,Použitý fritovací olej môže slúžiť ako zdroj polyhydroxybutyrátu," dodáva profesor Alexy s tým, že bioplast môže byť aj bez neho, ale na STU vymysleli spôsob, ako zmiešať kyselinu polymliečnu a polyhydroxybutyrát tak, aby z dvoch látok, ktoré sú samy o seba krehké a lámavé, vznikol húževnatý materiál. Zostáva dúfať, že čoskoro sa novú technológiu podarí zaviesť do praxe a príroda si tak bude môcť aspoň trochu vydýchnuť. A každý, kto k tomu chce prispieť svojou troškou, by mal použitý olej z domácnosti odovzdávať na zberných miestach, ktorých sú na Slovensku takmer dve stovky.