Prejsť na obsah
Verejnosť

Peter Béreš, moderátor: „Najznámejšie bratislavské trhovisko, známe ako Miletička, čaká po rokoch obnova. Mestská časť Ružinov, ktorej trhovisko patrí, ho plánuje zmodernizovať. Na vizualizácii sa podieľali študenti z Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity. Ročníkové práce študentov poslúžia ako zdroj informácií pre architektov, ktorí sa do súťaže prihlásia. Poslanci miestnej časti Ružinov schválili na vypracovanie projektu päťdesiattisíc eur. Suma by mala ísť z developerského poplatku za výstavbu Eurovea II.“
Lucia Nagyová, redaktorka: „Rušné uličky legendárneho trhoviska na Miletičovej ulici zapĺňajú kupujúci všetkých vekových kategórií. Zhodne tvrdia, že ponúkané produkty sú kvalitnejšie v porovnaní so supermarketmi. Ocenili by však väčšiu atraktivitu priestoru.“
Opýtaná: „Ovocie je tu lepšie ako v obchodoch, aj lacnejšie. Hlavná vec pre nás ako dôchodcov.“
Opýtaná: „Teraz v zime napríklad med idem kupovať, mak, orechy. Pagáče tu výborné robia.“
Opýtaná: „Veľmi radi tam chodíme s deťmi. Je to super, že to je. Keď sa do toho bude investovať a urobilo by sa to ešte krajšie, čistejšie, väčšie kľudne.“
Lucia Nagyová: „Starosta mestskej časti Martin Chren pripomína, že obnovou trhoviska sa nezmenia vlastnícke pomery. Výmenou stánkov, pridaním nových občerstvovacích jednotiek, či rozšírením priestoru až po parkovisko sa trhovisko zmodernizuje.“
Martin Chren, starosta mestskej časti Bratislava-Ružinov: „My neplánujeme žiaden development na Miletičke, žiadnu privatizáciu trhoviska, nič, čo by mu ublížilo. Roky do neho nebolo investované a dá sa naozaj skvalitniť.“
Lucia Nagyová: „Ako inšpirácia v rámci budúcej architektonickej súťaže môžu slúžiť ročníkové práce študentov architektúry STU. Zamerali sa na ekologickejší rozmer a lepšiu infraštruktúru trhoviska. Pridali aj nové možnosti, aby sa stmelil napríklad aj komunitný život. Hovorí konzultantka návrhov z Fakulty architektúry Veronika Kotradyová.“
Veronika Kotradyová, konzultantka návrhov z Fakulty architektúry STU: „Pracovali so zelenými plochami, využívali parky, ktoré sú v okolí, revitavizovali ich, pridávali zelené plochy, aby jednoducho zostala zachovaná práve tá jedinečnosť Miletičky, kde sa predáva lokálna zelenina, aby pritiahli nových užívateľov.“
Lucia Nagyová: „Študentské návrhy sú prvým krokom, keďže prinášajú informácie priamo od trhovníkov a upozorňujú na nedostatky. S prvými úpravami by sa malo začať koncom tohto roka.“